От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

ВСИЧКО ЗА ЕНДОМЕТРИОЗАТА

5 Септември 2008 / 23:04  |  Автор: Sand  |   | Категория: Здраве

Ендометриозата е заболяване, при което тъкани от вътрешната страна на матката се срещат извън нея. Тя носи наименованието си от вътрешния слой на матката, който на латински се обозначава като endometrium.            Матката е изградена от три слоя, съставени от тъкан и мускули. Отвън навътре това са: серозна обвивка, мускулатура и лигавица, т.нар. ендометриум.


            Най-вътрешната обвивка на матката е ендометриумът. Той покрива мускулния слой откъм маточната кухина. Ендометриумът е гладък, червен и с влажна повърхност. Прирастнат е към подлежащата мускулатура, но е строго ограничен от нея.


Ендометриумът търпи промени през менструалния цикъл. Всеки месец се удебелява под действието на хормоните прогестерон и естроген. След менструация започва да нараства и достига максимална дебелина непосредствено преди овулацията. Ендометриумът е най-добре кръвоснабдената част от матката. Ако бъде оплодена, отделената от яйчника яйцеклетка се насочва към ендометриума. Именно там се загнездва тя. По време на бременността ендометриумът подхранва зародиша през първите няколко седмици от живота му.


Мястото, в което трябва да се среща единствено ендометриумът е от вътрешната страна на матката. При някои жени той обаче се среща и на други места по тялото, главно в пространството около матката – по яйчниците, фалопиевите тръби и по тъканта от вътрешната страна на коремната кухина. В по – редки случай се среща и по белите дробове и мозъка. Възможно е и откриването по белези от цезарово сечение, лапароскопия или лапаротомия, както и по пикочния мехур, червата, апендикса и правото черво. Тези случаи не се срещат често. Ендометриозата може също така да причини развитието на тъкани от белези и зараствания, които да изменят вътрешната анатомия на жената. В по-напреднали етапи вътрешните органи могат да се слепят и да настъпи т.нар. състояние „замръзнал таз”.


            Изчислено е, че около 30 – 40% от жените с ендометриоза не могат да имат деца, проявяват безплодие.


            Най-често срещаният симптом на ендометриозата е болка в областта на таза. Тя често се съотнася с менструалния цикъл, но жена, страдаща от ендометриоза може да почувства болка и по друго време през месечния  цикъл. При много жени, не при всички, болката може да бъде остра и изтощителна като може да влияе на някои важни движения.


            Всъщност болката, причинена от това заболяване може да бъде почувствана преди, след и по време на менструацията; по време на овулацията, в червата по време на менструацията; при уриниране; при или след полов акт; ниско и отзад на таза.


            Съществуват и други симптоми на ендометриозата. Те могат да включат диария и запек, обикновено свързани с менструацията; подуване на стомаха, отново във връзка с менструацията; сериозно и неравномерно появяващо се кървене и умора.


Най-сериозният симптом си остава безплодието.  


За диагностицирането на ендометриозата няма прост начин. Единственият начин, на който може да се разчита за откриването й е лапароскопията и извършването на биопсия на тъканта./ Биопсията е медицинска процедура, чрез която се взема малко парченце тъкан от различни органи на тялото. Тя се обработва и оцветява в лаборатории, след което лекар хистолог я изследва под микроскоп /. Този метод е известен като „златен стандарт”. Той обаче е една скъпа и оперативна процедура. Освен това ако хирургът не е специалист по ендометриоза при извършването на лапароскопия може да не разпознае болестта. Също така оперативната намеса за откриване става по желание на пациента. Ако той не желае възможно е изобщо да не бъде открита болестта.


Важно е хирургът да обсъди симптомите на жената и да разбере историята им.


Каква е причината за възникването на ендометриоза все още не е изяснено. Съществуват много различни хипотези, а повечето учени са единодушни, че ендометриозата се изостря от естрогенът. В тази връзка много съвременни методи за лечение включват подтискането на производството на естроген в женското тяло като по този начин се опитват да облекчат симптомите.


Няколоко теории има по отношение на възникването и развитието на ендометриозата, но вероятно комбинация от фактори им влияе.


Според една от хипотезите ендометриозата възниква в резултат на метаплазия. Тя представлява превръщането на един вид нормален тъкан в друг. Някои считат, че ендометриалната тъкан има, в някои случай, възможността да заменя други тъкани извън матката. Има вероятност метаплазията да възниква в зародиша, когато матката е в началото на своето формиране. Според друга хипотеза възрастни клетки си възстановяват способността, която са имали в зародишния етап на развитие да се превръщат в репродуктивна тъкан.


В миналото се е предполагало, че причина за ендометриозата е обратна менструация. Според тази теория менструална тъкан се движи назад през фалопиевите тръби и застава върху тазовите органи, където се насажда и развива. Тази хипотеза е била оборена. Около 90% от жените притежават обратна менструация. 


Възможно е ендометриозата да се дължи на генетична предразположеност. Изследванията показват, че роднини от първо поколение на жена, болна от ендометриоза са с по-голяма вероятност да развият болестта. Когато има родствена връзка болестта може да протича и по-лошо при следващото поколение.


Фрагменти от ендометриална тъкан може би се придвижват по кръвоносната или лимфна система до други части на тялото. Вероятно това е причината ендометриозата да засяга места, разположени на разстояние от матката – белите дробове, мозъка, кожата или дори очите.


Някои жени с ендометриоза показват определени имунологични недостатъци или нарушения. Но дали това е последица или причина за заболяването все още не е известно.


Съществува една недоказана теория, според която фактори от околната среда благоприятстват развитието на ендометриоза. Това важи особено за начинът, по който токсините влияят на половите хормони и отговора на имунната система.


Лечение, което напълно да спира ендометриозата все още няма, както и няма доказателство за по-голямата ефективност на един вид лечение спрямо друг. Изборът на лечение се съгласува със специфичните нужди на жената, с нейните симптоми, възраст и желание за плодовитост. За много жени най-подходяща е комбинация от методи за лечение за дълъг период от време.


Лекарствата, използвани за лечение на ендометриоза са следните видове успокоителни: прости аналгетици (аспирин, парацетамол и др.); смесени аналгетици (смес от аспирин и парацетамол); слаби наркотици (като кодеин), наркотични аналгетици, подобни на морфина; нестероидни и противовъзпалителни лекарства (нурофен, понстен, волтарен и т.н.).


Ендометриозата се изостря, благодарение на естрогена. Следователно хормоналните методи на лечение целят подтискане на производството на естроген в женското тяло, с цел успокояване на болката. Хормоналните терапии могат да включат използването на: комбинирано орално контрацептивно хапче (ОС), прогестерони и прогестини, Мирена (IUD), аналози на GnRH – агонисти и антагонисти, Даназол, инхибитори на ароматазата. За съжаление хормоналните методи на лечение на ендометриозата може да предизвикат странични ефекти и само временно успокояване на болката.


Един от възможните начини на лечение е с лапароскопия. Лапароскопията представлява ендоскопско изследване на корем­ната кухина – въвеждане на ендоскоп през малък прорез на коремната стена и оглеждане на ко­ремните органи. Ендоскопът е тънка тръбичка – с диаметър 4 мм, на върха на която има камера, като с помощтта на тази камера се извършват операции. Тя е и единствения начин да бъде открита ендометриозата. Успехът на операцията зависи изключително от уменията на хирурга  и точността. Целта е да бъдат премахнати ендометричните поражения, кисти и сраствания. В днешни дни лапароскопията се извършва посредством лапароскоп. Понякога се налага извършването и на лапаротомия -оперативно отва­ряне на коремната кухина.


Установено е, че подходящия начин на хранене също оказва влияние върху здравословното състояние на жените, страдащи от ендометриоза. Правилният баланс на хранителните вещества, които поемаме е от съществено значение за всички нас. За жени, болни от ендометриоза подходящият хранителен режим може да увеличи поносимостта им към лекарствата, които поемат. Това важи и за възможността да се справят с вероятните странични ефекти на лечението с медикаменти, повишава жизнеността и благоприятства ясното мислене. Специалистите в областта на диетите и хранителните режими могат да работят заедно с жените и момичетата, които страдат от ендометриоза, за да им съставят подходящ план за диети.


Редом с традиционните методи на лечение приложими са и някои други – допълнителни. Въпреки, че няма клинично доказателство за ефективността на тези методи жени с ендометриоза усещат облекчевие на симптомите, използвайки хомеотерапия, остеотерапия, билки и традиционна китайска медицина. 


Психотерапевтите могат също така да създадат програма от упражнения и техники за отпускане, развити за да подсилват тазовите мускули, понижават болката и за преодоляването на стреса и притеснението. След операционната намеса рехабилитация под формата на леки упражнения , йога или Пилатес, могат да помогнат на тялото да възвърне своята форма.


Повече информация за ендометриозата се намира на следните сайтове: www.endometriosis.org/treatment.html

www.ag-specialist.com/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=12


 КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
Няма добавени коментари!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН
Име: Илиян
Фамилия: Илиев
Пол: Мъж
Град: София
Възраст: 27
Дата на регистрация: 4 Септември 2008
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Илиян
Дата на създаване: 4 Септември 2008 / 17:30
Категория: Наука, Политика, Новини, Екология, Глобалното затопляне, Здраве, Лични, Други,
Прочетен: 84934
Коментари: 16
Последна промяна: 27 Август 2009 / 00:28
АРХИВ
НАЙ-ЧЕТЕНИ В Log.bg
1.    zdrave (15094665)
2.    chrisbrown (7593390)
3.    nmrp (6597742)
4.    Vankata (4213693)
5.    kjelqzkov (3377064)
6.    philosophy (2837682)
7.    misterii (2486932)
8.    fen (2415830)
9.    IvayloSlavkov (2127857)
10.    zabavlqvaise (1906559)